Den Gamle Købmandsbutik

(Den Gamle Købmandsbutik udstilles på ubestemt tid)

Kom og besøg Den Gamle Købmandsbutik på Østergade 3 i Struer. Købmandsbutikken er indrettet med originalt interiør fra Niels V. Jensens købmandsforretning, som lå på hjørnet af Danmarksgade og Nygade i Struer fra 1934 til 1993.

Indenfor betjenes du af en af de altid høflige og belevne – tidligere – købmænd og kommiser Jørn, Jørgen eller Erik. Erik havde faktisk forretning i de selvsamme lokaler, hvor Den Gamle Købmandsbutik i dag ligger fra 1968 til 1973. Erik blev udlært af sin nuværende kollega Jørn, der var kommis i købmandsforretningen, som lå på hjørnet af Danmarksgade og Venøgade. Jørn var selv blevet udlært i 1953 og arbejdede i forretningen i 23 år. Jørgen Larsen havde sin købmandsforretning, Jørgens Minimarked, i Vestergade fra 1972 til 1982.

På Struer Museum er vi meget stolte over købmandsforretningen. Den er populær både blandt børn og voksne. 

Den Gamle Købmandsbutik holder åben hver lørdag fra 10 til 12 eller efter aftale med museet (se åbningstider her). Du kan kontakte museet på tlf. 97 85 13 11 eller ved at skrive en mail til mail@struermuseum.dk. Foruden udstillingen af gamle købmandsvarer samt det originale interiør kan du købe friskmalet kaffe, gammeldags legetøj, søde sager og meget andet.

 

 


 

Projekt modelbane

(Modelbanen udstilles på ubestemt tid)

Projektet går ud på at bygge en model af Struer banegård anno 1952.

I 1860'erne var Struer udset til at blive hele Danmarks havn for den nye landbrugseksport til England. Havnen fra 1856 blev udvidet med et større bassin til dampskibe, og den lille ladeplads fik en stor flot station.

Struer blev ikke centrum for udlandshandelen, men flere strækninger kom til, og med jernbanen kom der fart i Struers udvikling fra limfjordsflække til købstad. Omkring 1920 var distriktsbygningen i Jyllandsgade centrum for en tredjedel af det danske jernbanenet.

I 1952 var der et vældigt liv omkring jernbanen, og det er dette vi forsøger at vidergive til folk idag. det er en vigtig del af Struer og vestjyllands historie.

Modellen bliver bygget i 1:87, der skal kunne køres på modellen. i dagligdagen vil man kunne se et tog køre, men ved særlige arrangermenter vil der være frivilige som vil køre med anlæget, samt tage børnene i hånden fortælle om anlæget og lade børnene evt. prøve at køre med tog.

Vi har fået værkstedet, som ligger sammen med lokalhistorisk arkiv til at bygge i. Her bygger vi modulerne som så efterhånden vil blive samlet i kælderen på Struer museum.

 

 


 

MADE IN STRUER

(25. maj 2019 til 31. dec. 2019)

Telefoner, øl, kajakker, kaffemaskiner, violiner, parykker, bamser, fjernsynsapparater, møbler, teglsten, cementpulver, lydanlæg, sodavand, bundgarnspæle, fiskekasser, tarteletskaller, farvebånd, brød, fiskekuttere og ure …

… er alle eksempler på, hvad der bliver og gennem tiderne er blevet produceret i Struer Kommune.

Historisk set har Struer altid været en industri- og produktionsby. Da Struer var en ny by i slutningen af 1800-tallet tog initiativrige og arbejdsomme mennesker hertil for at skabe sig en tilværelse. Nye virksomheder tiltrak nye kompetente mennesker.  Virksomhederne har skabt arbejdspladser, men også tegnet byen og formet områdets selvforståelse.

 

MADE IN STRUER

På Struer Museum fortæller vi historien om Struer og omegn, og med udstillingen MADE IN STRUER viser vi, hvad der er blevet produceret i Struer Kommune gennem tiderne. Det gør vi, fordi virksomhederne har haft en meget stor rolle i områdets udvikling, men også fordi vi synes, det er værd at sætte fokus på og være stolte over den mangfoldighed af initiativ og virketrang, som er kendetegnende for Struer.

I udstillingens to afdelinger kan du opleve massevis af forskellige genstande, som er produceret eller udviklet i Struer Kommune. God fornøjelse!


 

 


 

DANISH DESIGN AWARD

(26. maj til 31. dec. 2018)

Danish Design Award er årets store, danske designbegivenhed, som hylder de bedste designs i forskellige kategorier. Det første trofæ blev overrakt ved prisuddelingen i 1965, og for første gang er det nu lykkes at lave en historisk samling, der fokuserer på disse prisbelønnede, danske designs.

Det er derfor nogle af danmarkshistoriens mest anerkendte, kreative kræfter, der er linet op, når Struer Museum fra d. 26. maj - 31. december 2018 danner rammen om en unik særudstilling, der tæller alt fra prisvindende frimærker til banebrydende høreapparater og en Flipper jolle.


Mangfoldigheden i dansk design
Struer Museum har selv valgt udstillingens mere end 100 prisvindende produkter på tværs af kategorier, og det bliver derfor et bredt felt af industrielt og grafisk design, der er i fokus på udstillingen.

Vinderne tæller alt fra møbelklassikere, som vi kender fra hjemmet, men også visionære, grafiske koncepter, der har skabt værdi for både virksomheder og forbrugere. Derfor vil det være samme mangfoldighed i dansk designhistorie, man kan opleve på udstillingen.

Man kan også blive klogere på, hvorfor netop disse produkter blev udråbt som vindere, da juryens udtalelser er en integreret del af samlingen.


B&O-fjernsynet får flot selskab
Vinderne af designprisen har igennem årene været klassikere, som moderne feinschmeckere fortsat investerer i, når boligen anno 2018 skal gøres ekstra attraktivt. Det vil derfor være muligt at opleve udødelige designklassikere som Nanna Ditzels Trinidad stol, B&O's eksklusive elektronik og Volas eftertragtede armaturer, som vandt i 1969, men som den dag i dag fortsat er en eftertragtet designervare i moderne hjem.

Struer Museum, der i forvejen huser en fast B&O-samling, suppleres derfor nu med andre store klassikere, som kendetegner dansk design, når det er bedst.

© Struer Museum • Søndergade 23 • 7600 Struer • Tlf. 97 85 13 11

https://www.instagram.com/explore/locations/4124272/struer-museum/
https://da-dk.facebook.com/Struer-Museum-118625741934/
https://www.instagram.com/struer_museum/?hl=da
https://da-dk.facebook.com/pages/category/History-Museum/Struer-Museum-118625741934/