Kvinder på flugt

(særudstilling fra 25. februar til 31. august 2023)

Den 24. februar 2022 rykkede russiske militærkøretøjer frem på ukrainsk territorium fra nord, øst og syd. Forud for fremrykningen skete et langtrækkende bombardement af ukrainske mål. Det var starten på krigen mellem Rusland og Ukraine, og Europas største flygtningekrise siden 2. Verdenskrig. Man estimerer, at 7,9 millioner er flygtet ud af Ukraine, heraf er 90% kvinder og børn.

Udstillingen belyser særligt det kvindelige blik på det at være fordrevet og de uundgåelige traumer, krig bringer med sig. Serien af fotografier viser kvinder og børn, der er ankommet til Nordvestjylland efter at være flygtet fra forskellige områder i Ukraine. Selvom de fleste kvinder ikke kæmper ved frontlinjen, kæmper de stadig en kamp for at beskytte sig selv og deres familier. Krig har alvorlige fysiske og følelsesmæssige konsekvenser for en hel befolkning. Mange NGO’er arbejder specifikt med beskyttelse af kvinders rettigheder i forbindelse med krigen i Ukraine.

Udstillingen er et kunstnerisk samskabelsesværk mellem fotograf Kirstine Fryd, opvokset i Struer, og den ukrainske lydkunstner Sofia Shvager ("sophistication".), som bl.a. har været artist in residency hos Sound Art Lab. Udstillingens 14 portrætfotografiske værker af ukrainske kvinder og børn, der er optaget ved Limfjorden og Vestkysten, illustrerer sammen med Sofia Shvagers personlige lydrejse historien om at være på flugt. Kirstine modtog 2. prisen for Årets Portrætserie ved Årets Pressefoto for serien udstillet på Struer Museum.

Udstillingen er støttet KNUD HØJGAARDS FOND og FÆRCH FONDEN.

© Struer Museum • Søndergade 23 • 7600 Struer • Tlf. 97 85 13 11

https://da-dk.facebook.com/Struer-Museum-118625741934/